Open brief aan de gezondheidszorg !

Mensen uit de gezondheidszorg: kom eens kijken, praten en luisteren naar en met blote voeten lopers op het Barefoot Evenement 2018.  www.barefootevenement.nl

Ik ben bijvoorbeeld zo iemand die voornamelijk op zijn blotevoeten leeft, 70 jaar oud en zonder enige kennis van medische zaken. Mijn eerste stapjes op blote voeten deden pijn op sommige type straatstenen. In het eerste jaar veel gelopen op blote voeten.  Met als resultaat dat  het eerste jaar mijn midden voetbeentje is gebroken na een lange run. Er moest iets  fout zijn in mijn loop techniek. Je voet breekt tenslotte niet zomaar. Na een aantal jaren was ik toch na veel experimenteren in staat om op moeilijke ondergrond te lopen zoals grint en schelpenpaden.  Ik ben er langzaam maar zeker achter gekomen dat bij een moeilijke ondergrond mijn lichaam in balans en mijn voet geheel ontspannen moet zijn. Alleen op die manier is het mogelijk voor mij om de pijntjes in bepaalde delen van de pas weg te krijg onder de voet.  Het grappige is dat als ik kans zie mijn voet te ontspannen mijn hele lichaam ontspannen is. Dus tijdens het lopen en rennen heb ik geen spanningen op achillespees kuit, scheenbeen, rug, nek of schouders. Ontspanning en balans moet volgens mij de kloe zijn. Anders kan ik niet verklaren waarom vele langdurige kwaaltjes ook langzaam zijn verminderd of zelfs zijn verdwenen.

Doordat ik hardloop- en wandeltrainingen geef kom ik veel in aanraking met mensen die vaak een langdurig, pijntje X hebben. In veel gevallen heb ik ze kunnen laten zien hoe baby’s en kleine kinderen staan en rennen. De mensen aan wie ik training geef, hebben hun problemen kunnen oplossen om af te leren wat de reguliere schoen ons heeft aan geleerd en aangedaan. Ze hebben weer geleerd hoe je kunt staan en bewegen  in balans en met een ontspannen voet.

Voor zover ik weet zijn er geen wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de gezondheidseffecten van het lopen op schoenen versus het lopen op blote voeten.

In onze huidige sociale omgeving is het logisch dat de gezondheidszorg er van uit gaat dat bewegen in een schoen moet gebeuren. Dus zal men bij het oplossen van lichamelijke klachten, waarbij de voet geheel of gedeeltelijk betrokken is, altijd de schoen moeten betrekken. Tenslotte moeten we toch volgens de huidige sociale wetten weer de reguliere schoen in.

Bij verschillende lichamelijke klachten worden de schoen vaak aangepast door een orthopedische schoenmaker of er worden zooltjes aangemeten door podologie. Soms vindt men het nodig om te gaan opereren aan de voet omdat de voet is vervormd. Vaak draagt jarenlang schoenen dragen trouwens bij tot de oorzaak van probleem X. Volgens mij heeft de schoen steeds meer de functie van de voet over genomen.

Het oplossen van voetongemakken lijkt wel op een weegschaal, we doen er iets bij, in of aan de schoen om een nieuw evenwicht te verkrijgen en we kunnen weer verder. Het is waar als dingen niet in balans zijn dan kan het een hele goede oplossing zijn om de andere kant van de weegschaal er iets bij te leggen. In het geval van de schoen kan dat zijn een hogere hak een zooltje in de schoen om een bepaald deel van de voet te ondersteunen of een zooltje om een bepaald deel van de voet te ontzien. Maar om dingen in balans te brengen kan je volgens mij ook eens proberen om van de andere kant van de weegschaal iets af te halen. Dus in plaats van een hak erbij, de hak er af. In plaats van een dikke stevige zool een dunne flexibele zool. In plaats van meer enkel ondersteuning minder enkel ondersteuning. In plaats van een extra inlegzool met voetboog ondersteuning, de zool eruit en geen voetboog ondersteuning. In plaats van de voet in de schoen haal de voet eens uit de schoen voor een lange tijd.

Om mijn gezondheidsweegschaal in balans te brengen heb ik als experiment ervoor gekozen om de schoen helemaal uit te doen om te kijken of in de tijd mijn rugproblemen minder zouden worden.

99,99 procent van de mensen beweegt elke dag op schoenen. Het is daarom best begrijpelijk dat de wetenschap en wij niet al te veel weten van de voor- en nadelen van het lopen op blote voeten.  Wel hebben de meesten er wel een mening over en wel iets gehoord of gelezen zoals:

  • Je kan op blote voeten infecties oplopen, zelf met de dood als gevolg.
  • We zijn niet gemaakt om op blote voeten op een harde ondergrond te lopen.
  • Glas, hondenpoep
  • Je kan dit alleen als je veel eelt hebt en hele sterke getrainde voeten
  • enz

 

Voorstanders van het blote voeten lopen pretenderen gezondheid voordelen zoals:

  • Minder blessures voorbij hardlopen en wandelen
  • Makkelijker staan zonder moe te worden
  • Makkelijker bewegen met weinig inspanning.

 

Wat is nu mijn geheim

Het geheim is om te leren je voet te ontspannen tijdens het staan en bewegen in elk deel van de beweging.  Natuurlijk zijn er momenten bij een tijdelijke grote inspanning dat er spanning op je voet komt. Prima….. maar niet de hele dag door bij elke stap. Dit lukt het makkelijks op blote voeten.

Ik pretendeer geen verstand te hebben van het menselijk lichaam. Dus het zou zomaar kunnen dat wat ik beschrijf niet klopt. Maar in ieder geval blijft staan is dat veel lichamelijke ongemakken bij mij   en vele anderen zijn verminderd door op blote voeten te gaan bewegen en staan.

Er zijn wereldwijd volgens mij al best wat mensen met ervaring die om verschillende reden nu al jaren op blote voeten lopen of op schoenen die totaal geen ondersteuning bieden maar alleen maar soepel zijn en geen hak hebben en wat mij betreft een hele dunne zool. Voorbeelden hiervan zijn schoenen van het merk Vivo, Ahinsa en Leguano maar ook Fivefingers van Vibram er zijn er gelukkig al heel veel meer.

De gezondheidszorg in het algemeen heeft weinig ervaring met het bewegen op blote voeten. Dit BareFootEvenement is een mooie reden om de twee werelden wat dichter bij elkaar te brengen.
Het Barefoot Evenement is mede bedoeld om nieuwsgierige mensen kennis te laten maken met het Barefoot bewegen of het lopen op hele flexibele schoenen zonder hak- en zonder voetboog ondersteuning en heel veel ruimte voor de tenen.

Wellicht is onze manier van staan en bewegen een aanvulling naast de reguliere geneeskunde en zorg om lichamelijke ongemakken te bestrijden.

Ik hoop dat u tijd wilt vrijmaken om eens te komen kijken op het Barefoot Evenement zondag 24 juni www.barefootevenement.nl om samen de voor- en tegen argumenten te bespreken

Rob Salomonson, 8-6-2018

Reacties zijn gesloten.