Voeten

De voet

De voet bestaat uit een complex systeem van spieren, pezen en gewrichtsbanden en bevat 26 botten. De voetzolen worden omgeven door een dikkere huid die wel 5 mm dik is. Dit is noodzakelijk om de grote krachten te kunnen opvangen die gepaard gaan met het lopen op twee benen. Het volledige lichaamsgewicht moet namelijk bij elke stap gedragen worden. Enige bewegelijkheid in de voetgewrichten is nodig om de voet vlak en stabiel neer te zetten. De tenen dienen voor de voortbeweging en voor het evenwicht van het menselijk lichaam.

Bouw van de voet
De bouw van de voet kan worden verdeeld in drie basis gebieden: de voorvoet, de middenvoet en de achtervoet.

De voorvoet heeft 5 middenvoetsbeentjes en 14 teenkootjes. Dit gedeelte van de voet is belangrijk voor het dragen en in balans houden van het lichaam. Bij de voorvoet behoren ook de tenen. De tenen geven de voet grip, flexibiliteit en gevoel bij het lopen.

De middenvoet heeft 5 voetwortelbeenderen. Deze beenderen vangen bij elke stap de zware belasting op de voet op.

De achtervoet heeft 2 voetwortelbeenderen, het sprongbeen en het hielbeen. Deze beenderen zijn de grootste botten in de voet. Het hielbeen zorgt voor het evenwicht en vangt de grootste schokken op. De voetwortel- en middenvoetsbeenderen zijn belangrijk voor de voortbeweging van het menselijke lichaam. Deze kunt u herkennen aan de boog in de voet.

Voetklachten
Voetproblemen worden vaak door meerdere factoren veroorzaakt. Aan de ene kant de innerlijke factoren, zoals de bouw van de voet, kracht en motoriek. Daartegenover de factoren van buiten af, zoals het gebruik van schoeisel, de mate van belasting en de ondergrond. In de meeste gevallen kan onderzoek van het schoeisel eventuele voetproblemen blootleggen. De meeste mensen belasten de voet op een ongewone manier en hebben daardoor een verkeerde manier van lopen. Als er sprake is van slecht schoeisel ontstaan er drukplekken op de huid die de mobiliteit en het algemeen welzijn beperken. Door een hak loopt en staat u anders. Dit komt omdat u al het gewicht op de hak legt voordat u de voorvoet op de grond plaatst. De schoen bepaalt hoe u loopt en de voet volgt. Aanvankelijk worden deze afwijkingen behandeld met aangepast schoeisel.

Door gebruik te maken van Fivefingers voorkomt u voetklachten. De dunne zool dwingt u om te lopen op de manier waarop uw voeten horen te lopen. U staat losser in uw knieën en de zenuwen in u voet krijgen veel informatie over de manier waarop u loopt en rent. Fivefinger verbetert de bouw en de balans van uw voet. Door uw benen en voeten sterker te maken ontlast u gewrichten, banden, pezen en spieren. De voetbogen worden vorm gegeven en de doorbloeding wordt gestimuleerd. Met teenschoenen bepaalt uw voet hoe uw loopt en de schoen volgt.

Teenklachten
Teenklachten ontstaan als reactie van de huid op abnormale druk en/of wrijving. De oorzaak kan inwendig (vormafwijkingen of exostosen) of uitwendig zijn (intensieve loopactiviteiten). De huid is zeer gevoelig voor overmatige wrijvingen. Veelvoorkomende klachten worden veroorzaakt door schimmels, likdoorns en blaren. Het gebruik van teensokken voorkomt huidcontact tussen de tenen. Door de tenen op een natuurlijke manier te scheiden wordt het vocht en de warmte tussen de tenen beter opgenomen. De werking van schimmels, likdoorns en blaren worden daarmee voorkomen. De teensokken zijn uitermate geschikt voor sporters omdat ze overmatige wrijving tussen de tenen voorkomen.

Het goed zorgen voor uw voeten en tenen doet u met Fivefingers schoeisel en teensokken.

Reacties zijn gesloten.