Waarom barefoot schoenen?

Natuurlijk lopen
Door de dunne zool van barefoot schoenen kun je jezelf geen verkeerde manier van lopen permitteren. Je wordt automatisch gedwongen om natuurlijk te lopen. Je hebt direct contact met de aarde en dat voel je.

Een harde landing op de hiel is niet natuurlijk, voelt niet prettig en is een aanslag op de gewrichten. Dit is in moderne schoenen alleen maar mogelijk door de ingebouwde demping. Op barefoot schoenen ga je naar een middenvoets- of voorvoetslanding toe. Dan gebruik je dus de ingebouwde schokdemping van je benen tijdens het lopen.

Typische blessures
Een grote staplengte (mogelijk bij traditionele loopschoenen) geeft veel spanning op bijvoorbeeld de hamstrings en vergroot de kans op overbelasting / blessures. Door de kleinere staplengte bij het lopen op barefoot schoenen komt een verrekking of spierscheuring dus minder vaak voor.

Verbeterde doorbloeding
Door het continu trainen van je voeten verbetert de doorbloeding aanzienlijk. Je krijgt dus minder snel vermoeide voeten en kramp blijft langer weg. In de zomer kunnen je voeten hun warmte sneller kwijt en in de winter blijven ze langer warm. Ook mensen met bijvoorbeeld diabetes (verdikt bloed) kunnen hiermee vooruitgang boeken.

Supersterke voeten
Veel lopen op blote voeten of op barefoot schoenen geeft sterke voeten en dat merk je als eerste aan de kracht in je tenen. De controle over de middelste drie komt terug en het duo GROTE/kleine teen verbetert de balans van de voet. De voetbogen komen terug in vorm en de stand van je voeten kan dus veranderen. Je kunt dan ook in het begin wat spierpijn krijgen.

Gezonder voor je hele lichaam
Niet alleen je voeten hebben voordeel door het lopen op barefoot schoenen. Je hele lichaam profiteert mee. Je benen worden sterker en door de gewijzigde manier van lopen ontlast je gewrichten, banden, pezen en spieren.

Belangrijk
Lopen op barefoot schoenen bouw je rustig op. Doe in het begin geen dingen die je op blote voeten ook niet zou doen. (over puntige rotsen lopen e.d.). Geef je voeten en voetzolen de tijd om zich aan te passen.

Hardlopen
Bij het hardlopen ga je van de hiellanding naar de middenvoets- of voorvoetslanding. Dit zorgt voor een kleinere staplengte. Maar omdat je landing direct onder het zwaartepunt van je lichaam plaatsvindt, kun je meer voorwaartse snelheid ontwikkelen. Je looptempo kan dus omhoog en uiteindelijk loop je sneller op barefoot sportschoenen dan op traditionele sportschoenen.

Merken
Alle barefoot schoenen geven je tenen ruimte om te bewegen. De gescheiden tenen in Vibram Fivefingers benadert het natuurlijke lopen optimaal. Naast Vibram FiveFingers kunt u bij ons ook terecht voor Vibram Furoshiki en andere merken barefoot shoes zoals Merrell, Leguano, Joe Nimble en Vivobarefoot. Kom naar onze winkel in Amsterdam of Hoorn of kijk op www.5fingers.nl

Beleving bij iedere stap
Welk model en kleur je ook kiest om mee te lopen, iedere stap op Vibram Fivefingers is een beleving.

Training
Wil je meer uitleg? Volg dan een training bij één van onze trainers.

Reacties zijn gesloten.