Hardlopen zoals het bedoeld is

Hardlopen. Hoe moet dat nou.

Websites, Facebook, YouTube staan vol met meningen over hoe het nou moet.

Wat vooral belangrijk is dat er een ontspannende methode wordt gebruikt om te lopen. Ontspannen zonder (teveel) eenzijdige druk op je lichaam, op plekken die daar niet voor zijn bedoeld. Maar ja, ontspannen hardlopen, dat is nog niet voor iedereen zo eenvoudig. Als we in het ‘wild’ mensen zien hardlopen, dan ziet het er vaak maar vermoeiend uit.

In bijgaand filmpje kijken we naar Tarahumara Luna die hier een ultramarathon loopt. In dit geval is dat een ultramarathon van 120 kilometer, deels over paden in de bergen.

De Tarahumara zijn een volkje uit Mexico die daar in de Koperkloof canyons leven. Door gebrek aan wegen zijn ze genoodzaakt om van kinds af aan, hardlopend zich van het ene naar het ander gehucht te begeven. Vaak over afstanden van tientallen kilometers. Ook hebben ze een balspel ontwikkeld waarmee ze met een soort van voetbal spelenderwijs in een groepje over paden naar boven rennen, de bal voor zich uit schietend. Dit rennen doen ze vooral op zelfgemaakte sandalen die ze uit oude autobanden snijden en met een veter om hun voeten binden. Wel zo veilig tegen scherpe stenen en vooral tegen de stekels van de vele cactussen!

Wat in het filmpje direct opvalt is die ontspannen manier van lopen. Als je naar zijn voeten kijkt, zie je steeds de onderkant van de zolen. Dit betekent dat hij zijn enkels ontspant tijdens het lopen. Ook zie je zijn schouders een korte beweging maken en de armen bewegen heel zuinig maar toch krachtig naar achteren. De heupen draaien horizontaal, dat kan je zien aan het vestje wat van links naar rechts beweegt om zijn middel. Daardoor plaats hij zijn voeten bijna op een lijn. Allemaal onderdelen van een zeer belangrijke techniek om in een optimale ontspanning te rennen. Vooral veel naar kijken, dan helpen je spiegelneuronen om deze techniek te leren!

Credits voor het filmpje zijn voor Barefoot Ted die zijn Luna sandalen, heeft gebaseerd op de sandalen van Tarahumara Luna. Je kunt er alles over lezen in het boek ‘Born to Run’ van Christopher Mcdougall.

Naast blote voeten zijn Barefoot- of minimalistische schoenen ook zeer geschikt om op hard te lopen. Kijk maar eens op www.5fingers.nl

Reacties zijn gesloten.